• Wilgenlaan 20 3247 GL Dirksland
  • 06-45104961

100 jaar beeldhouwkunst

Frank Swagemakers

100 jaar beeldhouwkunst

Deze cursus gaat niet door i.v.m. het coronavirus! Deelnemers worden geïnformeerd en krijgen hun inschrijfgeld retour.

De beeldhouwkunst uit het begin van de 20e eeuw
We kijken naar de neo-klassieke beelden die de periode rond 1900 domineerden en naar de jugendstil en de art déco tot 1930. Het zijn vooral figuratieve beelden die langzaamaan stilistischer werden. Beroemde kunstenaars zetten de toon: Rodin, Maillol, Kirchner, Degas, Derain en Rik Wouters. Aan hun werk is te zien dat het menselijk beeld overgaat in een vage vorm die nog wel herkenbaar blijft.

De moderne beeldhouwkunst
Kunstenaars gaan iets anders doen met de vormen, ze gaan experimenteren, gaan abstract denken. Dit volgt de schilderkunst, maar dan wat langzamer, omdat de techniek van het maken van beelden tijdrovender en kostbaarder is dan het werken met verf en doek. Picasso, Brancusi, Boccioni, Giacometti en Marcel Duchamp zijn geweldige voorbeelden van die ontwikkeling. Ook kijkt u naar Miró en Henry Moore: verrassende beelden in een vaak verrassend landschap.

Nieuwe en hedendaagse ontwikkelingen
Een beeldhouwer wordt een kunstenaar; zijn werk is geen beeld maar een installatie. Wat moet je daar nu van vinden? Soms is het onbegrijpelijk, vaak een enorm goede vondst. We kijken naar het werk van Alexander Calder, Jean Tinguely, Christo en tenslotte Panamarenko.

In vervolg op de cursus vindt de excursie naar Antwerpen (zaterdag 16 mei) plaats.

Data               : 6/4, 20/4 en 11/5 2020

Tijd                 : maandagavond 19.30 – 21.30 uur

Locatie           : Voorstraat 35 te Sommelsdijk

Cursusdocenten

  • Frank Swagemakers

Veelgestelde vragen