• Sperwer 6A 3245 DK Sommelsdijk
  • 06-45104961

De Japan-rage van de 19e eeuw

Frank Swagemakers

De Japan-rage van de 19e eeuw

Wegens gebrek aan belangstelling gaat deze cursus helaas niet door!

Vanaf het begin van de 17e eeuw, na een korte periode van contact met de westerse wereld, besloten de Japanse heersers hun land af te sluiten. De profijtelijke handelsrelatie met vooral de Nederlanden werd verplaatst naar het eiland Deshima. Pas in 1854 dwongen de Verenigde Staten Japan zich weer open te stellen voor de wereld.

Gedurende deze tijd ontwikkelden de Japanse kunstenaars, naast de officiële hofkunst, de ‘ukiyo e’, afbeeldingen van de vluchtige, ijle werkelijkheid. In houtsnedes werden afbeeldingen gemaakt van vrouwen en mannen in prachtige gewaden, van straattaferelen en van landschappen in allerlei jaargetijden.

Bij het Japanse volk waren deze afbeeldingen erg populair. De stijl van de ukiyo e ontwikkelde zich tot grote hoogte in het werk van kunstenaars als Hiroshige en Hokusai in de eerste helft van de 19e eeuw.

Hun werk veroorzaakte een glorieuze Japanse rage in Europa aan het eind van de 19e eeuw, vooral na exposities in Parijs. Vele kunstenaars, onder anderen Vincent van Gogh, lieten zich door de Japanse prenten inspireren. De ‘klare lijn’ in het werk liep rechtstreeks door in de striptekenkunst van bijvoorbeeld Georges Remi, die we kennen als Hergé van Kuifje.

In deze cursus bewonderen we de meesters van de ukiyo e als een introductie van de kunst van Japan.

Data               : 10/1, 17/1 en 31/1 2019

Tijd                 : donderdagavond 19.30 – 21.30 uur

Locatie           : Voorstraat 35 te Sommelsdijk

Cursusdocenten

  • Frank Swagemakers

    Frank Swagemakers (1958) heeft zijn opleiding kuns...

Veelgestelde vragen