• Wilgenlaan 20 3247 GL Dirksland
  • 06-45104961

De kunstwereld in Parijs, begin 20e eeuw

Esther Kranendonk

De kunstwereld in Parijs, begin 20e eeuw

Deze cursus gaat niet door i.v.m. het coronavirus! Deelnemers worden geïnformeerd en krijgen hun inschrijfgeld retour.

Een cursus over beeldende kunst en muziek, gegeven door twee docenten die ieder de helft van de ochtend voor hun rekening nemen. In twee ochtenden wordt u meegenomen naar deze vernieuwende en inspirerende periode in Parijs, toen het centrum van het artistieke universum.

Esther Kranendonk gaat in op de diverse nieuwe kunststromingen zoals het fauvisme en kubisme, maar ook art nouveau en art deco. Namen die aan de orde komen zijn o.a. Matisse, Picasso, Bakst, Gontsjarova. De overstap naar andere kunstdisciplines is gemakkelijk te maken via de Russische balletten. Impresario Sergej Diaghilev nodigde de nu beroemde kunstenaars uit voor zijn décors en kostuums.

Dit is het aanknopingspunt naar de muziek! Het stokje wordt overgenomen door Hans van der Wulp.

Voor veel Russische kunstenaars zoals dansers en musici was Parijs een geschikte omgeving die schitterende mogelijkheden bood. Diaghilev wist rijkelijk te putten uit het aanbod van deze artiesten. Met het gezelschap Ballet Russe had hij veel succes, vooral toen hij de componist Igor Strawinsky wist te bewegen muziek voor zijn producties te schrijven. Maar liefst drie wereldberoemde balletten ontstonden binnen enkele jaren: de Vuurvogel, Petroesjka, en het Lenteoffer, dit laatste beter bekend als Le Sacre du Printemps. Drie balletten die binnen korte tijd wereldrepertoire werden, niet alleen als ballet, maar ook als muziekuitvoering. In de cursus wordt ingegaan op het ontstaan van deze muziek, hoe deze muziek aanvankelijk als ‘modern’ en onwelluidend werd beschouwd, maar later toch erg geliefd en succesvol bleek.

Data               : 20/3 en 27/3 2020

Tijd                 : vrijdagochtend 10.00 – 12.00 uur

Locatie           : Voorstraat 35 te Sommelsdijk

Cursusdocenten

  • Esther Kranendonk

Veelgestelde vragen