• Sperwer 6A 3245 DK Sommelsdijk
  • 06-45104961

Merk- en stoplappen

Berthi Smith-Sanders

Merk- en stoplappen

Auteur Berthi Smith-Sanders verzorgt een lezing over merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis in Amsterdam. In haar lezing staan tien merk- en stoplappen, afkomstig uit één familie, centraal. Berthi Smith vertelt niet alleen over de merk- en stoplappen, maar ook over de weesmeisjes, die ze maakten en het handwerkonderwijs in het Burgerweeshuis.

De tien merk- en stoplappen zijn gemaakt in het Burgerweeshuis Amsterdam. Dat daarbij ook nog eens de bijbehorende verhalen telkens van moeder op dochter zijn doorgegeven, is uniek. Door haar liefde voor merk- en stoplappen en het verhaal achter het handwerk, besloot Berthi Smith een boek over deze collectie te schrijven. In haar boek heeft zij de geschiedenis van het Amsterdamse Burgerweeshuis verweven met de geschiedenis van de familie en de jonge meisjes die de merk- en stoplappen hebben gemaakt.

Tijdens de lezing maakt u kennis met de duidelijk herkenbare merklap die in het Burgerweeshuis werd gemaakt en met de familie waar dit textiel vandaan komt. Daarnaast staat Berthi Smith uitgebreid stil bij het handwerkonderwijs aan weesmeisjes in het Burgerweeshuis van Amsterdam. Met de kennis en vaardigheden die zij daar leerden, moesten zij later in eigen onderhoud kunnen voorzien.

Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen. Als u een oude merklap heeft dan kunt u deze meebrengen zodat Berthi Smith kan kijken of daar mogelijk het een en ander over te vertellen is.

Na de lezing wordt er een bezoek aan het Streekmuseum Goeree-Overflakkee gebracht, waar een expositie over merk- en stoplappen is.

Data               : 21/3 2019

Tijd                 : donderdagmiddag 13.00 – 15.00 uur

Locatie           : Voorstraat 35 te Sommelsdijk

Cursusdocenten

  • Berthi Smith-Sanders

    Berthi Smith-Sanders (1956) werkte ruim tien jaar ...

Veelgestelde vragen