• Wilgenlaan 20 3247 GL Dirksland
  • 06-45104961

Rembrandt: Bijbel en mythologie

Esther Kranendonk

Rembrandt: Bijbel en mythologie

Deze driedelige cursus wordt gegeven door twee docenten: ds. Jan de Visser, predikant van de Exoduskerk te Sommelsdijk (de Bijbel) en Esther Kranendonk, docent kunstgeschiedenis (de mythologie). Ieder neemt de helft van de ochtend voor zijn rekening.

In deze cursus geven de docenten hun visie over de betekenis achter de prachtige bijbelstukken van Rembrandt. Op zo’n 300 schilderijen, etsen en tekeningen liet hij zijn licht schijnen op vele episodes uit de Bijbel. Hij schilderde zowel taferelen uit het Oude als uit het Nieuwe Testament.

Daarnaast zijn er de fantastische verhalen uit de mythologie die de schilder tot leven laat komen. Vanaf de renaissance putten de kunstenaars niet alleen hun kennis uit de Bijbel. Ook de Griekse en Romeinse godenwereld wordt een bron van inspiratie. Zo wordt de Metamorfosen van Ovidius ook wel de ‘bijbel van de kunstenaar’ genoemd.

De Metamorfosen leenden zich goed voor de historieschilderkunst. Hoogmoed komt voor de val, zonde wordt gestraft en deugd beloond: zulke thema’s zaten vaak achter de mythologische schilderijen.

En het roept ook vragen op: wat vond de kerk van deze heidense toestanden? En waren de schilderijen alleen voor de geschoolde elite? Of begreep Jan met de pet ook welk verhaal werd afgebeeld?

Data               : 15/11, 22/11 en 29/11 2019

Tijd                 : vrijdagochtend 10.00 – 12.00 uur

Locatie           : Voorstraat 35 te Sommelsdijk

Cursusdocenten

  • Esther Kranendonk

Veelgestelde vragen