• Wilgenlaan 20 3247 GL Dirksland
  • 06-45104961

Vrouwen in de kunst

Imelda van der Linden

Vrouwen in de kunst

Schilderen met de spiegel; een lezing ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.

Een spiegel is onmisbaar voor een kunstschilder om een portret van zichzelf te maken. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. ‘Schilderen met de spiegel’ gaat dan ook over zelfportretten, waarbij ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag vrouwen centraal zullen staan.

Waarom maakten en maken vrouwen eigenlijk zelfportretten? Is het eenvoudigweg om hun uiterlijk te presenteren of willen ze er meer mee? Eeuwenlang was het voor vrouwen ongepast om kunstschilder te zijn. Hun ‘deugdzaamheid’ leed eronder en erkenning kregen ze sowieso niet. Om zich naast hun mannelijke collega’s toch te doen gelden, zijn zij via hun zelfportret op slimme, creatieve manieren hun zegje gaan doen.

In voorbije eeuwen wilden ze daarbij in de eerste plaats hun professionaliteit als kunstschilder bewijzen en streven naar erkenning. Vanaf de twintigste eeuw richt hun boodschap zich meer op allerlei aspecten van het vrouw-zijn in het algemeen en hoe dat uit te beelden.

Tijdens de lezing volgen wij enkele bijzondere vrouwen uit verschillende landen en verschillende tijden. Zo zien we onder andere de Italiaanse Sofonisba Anguissola uit de zestiende eeuw, die haar laatste zelfportret schilderde toen ze bijna 90 jaar was, en de twintigste-eeuwse Mexicaanse Frida Kahlo die haar mentale en fysieke lijdensweg op een kleurige manier in beeld heeft gebracht.

Mannen zijn ook van harte welkom!

Data               : 6/3 2020

Tijd                 : vrijdagochtend 10.00 – 12.00 uur

Locatie           : Voorstraat 35 te Sommelsdijk

Cursusdocenten

  • Imelda van der Linden

Veelgestelde vragen