• Sperwer 6A 3245 DK Sommelsdijk
  • 06-45104961

Excursie Drents museum te Assen

Excursie Drents museum te Assen

Nubië, land van de zwarte farao’s

Vanaf december 2018 presenteert het Drents Museum in Assen in samenwerking met het Museum of Fine Arts in Boston deze tentoonstelling. Driehonderd topstukken uit Boston zijn in het museum in Assen te zien. Het betreft voorwerpen uit de gehele periode van de Nubische beschaving (van 2400 v. Chr. tot 350 na Chr). De tentoonstelling vertelt het verhaal over de haat-liefde verhouding tussen het oude Egypte en de zuidelijke Nubische koninkrijken. In de periode tussen 750 en 664 v. Chr. veroveren de Nubiërs Egypte. Deze periode waarin Zwarte Farao’s over het Egyptische rijk heersen, is de 25e dynastie en staat centraal in de expositie.

Onder leiding van George Reisner verrichtten wetenschappers van het Museum of Fine Arts in Boston van 1916 tot 1920 archeologisch onderzoek in de omgeving van het oude Napata, de hoofdstad van het Nubische koninkrijk. Topstukken komen onder meer uit de piramiden van koning Taharka en koningin Malakaye.

Deze tentoonstelling , die een relatief onbekende beschaving uit de oudheid belicht, sluit aan bij de missie van het Drents Museum: het Drents Museum toont Drenthe een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Het Drents Museum heeft inmiddels een rijke traditie opgebouwd van grote internationale archeologische tentoonstellingen, zoals Het Terracotta Leger van Xi’an (2008), Dode Zeerollen (2012), Maya’s (2016) en Iran-Bakermat van de beschaving (juni 2018).

 

Veelgestelde vragen